top of page

Fiepen, natte neus en een gewei - Ik teken ervoor!

Heb je weleens een ree horen fiepen? Zo heet het piepende geluid dat ze maken tijdens de bronsttijd. Die periode loopt van eind juli tot ongeveer half augustus. Dan is het gewei van de reebok, naar mijn mening, op zijn mooist. De structuren en variaties in kleur zijn dan heel goed te zien!


In de regulieren

Regelmatig wandelen wij, mijn man, hond en ik, in de Regulieren. Een mooi stukje natuur aan de rand van Culemborg. Vooral in de ochtend of eind van de dag vind ik het er altijd prachtig. Op een mooie dag is het licht er vaak erg mooi in combinatie met de schaduwen van de bomen en reflecties in het water. Ook is dit een plek waar wij zeer regelmatig reeën zien. Meestal op een redelijke afstand langs een bomenrand maar soms hebben we geluk en staan ze wat dichterbij.


Omdat ik ze regelmatig zie leek mij dit het perfecte onderwerp voor deze editie van de Hakal! Vanwege de bronsttijd in de afgelopen periode wilde ik het liefst een reebok tekenen. En natuurlijk omdat ik het gewei zo mooi vind.


Ik teken ervoor!

Eerst ging ik aan de slag met de mooie diepgroene achtergrond. Dit deed ik weer met pan pastels en ‘make-up kwastjes’. Ik heb hiervan veel verschillende kleuren waardoor ik ze kon mengen tot de juiste kleur. Daarna was het de beurt aan de bloemen. Wat vond ik dit spannend! Soms weet ik niet zo goed waar ik aan begin, en is toch een kwestie van go-with-the-flow en zien waar ik uitkom. Ook hiervoor gebruikte ik de pan pastels en een klein kwastje. Door draaiende bewegingen te maken begon het al snel ergens op te lijken! Met pastelpotlood voegde ik later nog meer wit toe voor de bloemen en heb ik meer details aangebracht met groen.

Natte neus en een gewei

En toen het hoofdonderwerp. Ik begon linksboven met de eerste stang van het gewei. Ik ben rechtshandig dus door van linksboven naar rechtsonder te werken veeg ik zo min mogelijk met mijn hand over het deel wat ik getekend heb. Het gewei bevatte nog verrassend veel kleuren, grijs en bruintinten maar ook geel, roze en en zelfs een beetje groen. 


Het tekenproces van het ree door Rebecca Engels
Het tekenproces van het ree


Het koppie was voor mij het leukste deel om te tekenen. Wanneer de ogen er eenmaal op staan dan begint het dier ‘tot leven te komen’. En ook het natte neusje voegt veel toe. Hier ging ik eerst aan de slag met zwart en donkergrijs, en daarna gebruik ik donker en heel licht blauw om diepte te creëren. Door deze lichte kleur en een beetje wit ziet het neusje er ‘nat’ uit. Zo tekende ik een natte neus en een gewei!


Het laatste onderdeel was het lijf van het ree. Dit is iets grover werken omdat er minder detail in zit. Dit gaat dus ook een stuk sneller dan de andere onderdelen. Van begin tot eind heeft deze tekening mij ongeveer 50 uur werk gekost.


Heb jij een lege plek aan de muur waar je nog iets moois op wilt hangen? Deze tekening is ingelijst (met museumglas) beschikbaar (40x50 cm). Neem een kijkje op www.natureartbyrebecca.com voor meer van mijn werk.
Comments


bottom of page