top of page

Natuurtekenaar Rebecca Engels wint 1e plaats in internationale kunstwedstrijd

Op 7 februari ontving natuurtekenaar Rebecca Engels haar certificaat voor haar winst in de online kunsttentoonstelling van de Light Space & Time Online Art Gallery. Ze won deze prijs voor haar tekening ‘Peony pollination’. Deze tekening maakte Engels uitsluitend met pastelpotloden. De poederachtige structuur laat de zachtheid en subtiele bladeren tot hun recht komen op het papier. De tekening is nu online te bewonderen.


Rebecca Engels: “Ik ben enorm trots op deze erkenning van mijn werk. Ik hoop op deze manier meer aandacht te vragen voor de pracht en de kwetsbaarheid van de natuur.”


Internationale kunstwedstrijd Light Space & Time online art gallery

Engels won de 14e editie van de jaarlijkse "Botanicals" Online Art wedstrijd. Voor deze tentoonstelling werden zowel 2D als 3D-kunstenaars wereldwijd gevraagd om hun beste representatieve en/of abstracte kunst in te zenden. De galerie ontving en beoordeelde 598 inzendingen uit 18 verschillende landen. De galerie reikte prijzen uit aan de beste kunstenaars in verschillende categorieën.


Rebecca Engels wint internationale kunst wedstrijd


Autodidact

Met pastelpotlood is het mogelijk om zeer realistische tekeningen te maken. Dunne laagjes over elkaar geven een prachtig kleureffect en op deze manier is diepte te creëren. Deze techniek heeft Rebecca Engels zichzelf aangeleerd. Engels: “Tijdens de corona periode zocht ik een nieuwe hobby. Ik heb van alles uitgeprobeerd, van schilderen, tot sieraden maken, tot het kleuren in volwassen kleurboeken. Maar ik zocht meer uitdaging. Daarom ging ik tekenen met kleurpotlood. Ik bleek hier redelijk goed in te zijn en zo kwam van het een het ander. Na veel oefenen ben ik een instagram account begonnen en had ik al snel een redelijk aantal volgers. Een jaar later heb ik ook pastelpotloden uitgeprobeerd, ik was verkocht! Tekenen gaat langzaam en dat is juist wat ik heerlijk vind. De tijd nemen om iets moois te maken, zonder haast en stress.”


Van een studie biologie naar kunstenaar

Als klein meisje kwam Engels (1990) al thuis met kevertjes, beestjes in potjes en andere natuurvondsten. Geen wonder dat ze Biologie is gaan studeren, gevolgd door een Master Ecologie en Wetenschapscommunicatie. Hierna werkt ze bij Naturalis Biodiversity Center in Leiden en andere natuur gerichte organisaties. In juli 2023 nam ze de grote stap en begon ze haar eigen bedrijfje als kunstenaar. Ze maakt eigen werk, tekeningen in opdracht en ze geeft tekenworkshops en cursussen. “Mijn studie van 6 jaar lijkt misschien weggegooid, maar die studie heeft er wel voor gezorgd dat ik een goed oog heb voor detail. Het leren kijken om bijvoorbeeld soorten uit elkaar te kunnen houden komt nu tijdens het tekenen goed van pas. Net als mijn soorten kennis, ik heb altijd inspiratie te over!”


Peony pollination

De titel van de pasteltekening spreekt redelijk voor zich, de pioenroos wordt bezocht door een bestuiver. Het beestje lijkt op een bij, maar het is een zweefvlieg. Een insect waarvan er meer dan 330 soorten bekend zijn in Nederland! Het tekenen van de vleugels van de zweefvlieg was de grootste uitdaging. Engels: “De vleugeltjes zijn natuurlijk voorzichtig, dit effect moest dus ook terugkomen in de tekening. Dit deed ik door te kijken naar de kleuren van de verschillende vlakken ten opzichte van eromheen. Daarna voegde ik reflecties toe met een wit potlood, waardoor het nog realistischer leek.” De tekening is gemaakt op een formaat van 20x20 cm. De tekening is ingelijst beschikbaar op de website van www.natureartbyrebecca.com.De winnende tekening van Rebecca Engels

Comments


bottom of page