top of page

Nonnetje, mooiste eend van Nederland?

Een nonnetje is een mooie verschijning in de winter op plassen en meren. Het mannetje heeft een zwart-witte verenkleed en mooie tekeningen. Heb jij er weleens eentje gezien? Nonnetjes broeden niet in Nederland maar komen uit het noorden om hier te overwinteren op onze zoete wateren.


Nonnetje in Culemborg

Deze wintergast is ook in onze regio te vinden! Met een beetje mazzel vind je ze bijvoorbeeld in de Steenwaard, langs de lek of bij de doorgezaagde bunker bij de A2. Vooral op een mooie winterdag, hopelijk komen die nog, zijn de kleuren van deze eend prachtig op het water. Door het zonnetje is de opvallende witte vlek niet te missen. 


Voor deze tekening kon ik eindelijk mijn nieuwe soft pastelkrijtjes gebruiken! Er zaten mooie blauwtinten tussen die perfect te mengen zijn tot de juiste kleuren, met de juiste highlights en schaduwen. Rondom de eend zelf heb ik voor de rimpels in het water mijn pastelpotloden gebruikt, de lijntjes moesten mooi dun en met hoge contrasten getekend worden en dat lukt niet met krijtjes.


Daarna was het nonnetje zelf aan de beurt. Hierboven beschreef ik dat de vogel zwart wit is, maar tijdens het tekenen gebruik ik veel meer kleuren. Ik wil het er zo realistisch mogelijk uit laten zien, wat betekent dat de schaduwen donker genoeg moeten zijn en de lichte delen licht genoeg. Zo creëer je diepte. 
De mooiste eend

In de donkere delen van de vogel, zoals de staart, en vlek rond het oog en de kuif op de kop heb ik blauw en groen tinten gebruikt met daaroverheen zwart of grijs. Hierdoor wordt het donker genoeg, maar zie je wel structuur in de veren. Ook voor het wit heb ik allerlei andere kleuren gebruikt. Op de kop heb ik bijvoorbeeld lichtblauw, geel en grijs tinten toegevoegd. En als laatste toevoeging heb ik nog wat waterdruppels gecreëerd op de staart en de rug. Ik zorg dan voor een goede scherpe punt aan een witpotlood, ik zoek de plek uit waar ik de waterdruppel wil hebben en zet daar mijn potlood neer. Daarna draai ik rond met mijn potlood en komt er een witte stip op het papier. Met blauw of grijs voeg ik een beetje schaduw toe en voila, een waterdruppel! Naar mijn mening is het nonnetje de mooiste eend van Nederland.


Wil jij ook realistisch leren tekenen? Of wil je iemand deze of een andere tekening cadeau geven? Kijk dan op mijn website of stuur mij een mailtje. 

Comments


bottom of page