top of page

Zwaluwen in trek

Zwaluwen in Culemborg

Op een zonnige middag wandelen we langs de Lek bij de Goilberdingerwaard in Culemborg. Bas gewapend met verrekijker en ik met mijn spiegelreflex camera met telelens. We hebben geen specifiek doel qua zien van soorten, maar het trekseizoen kan altijd iets leuks opleveren. En ja we werden overrompeld door een groep zwaluwen. Vooral boeren-, enkele huis- en één van de laatste oeverzwaluwen!


Zwaluwen onderscheiden

Wanneer zwaluwen in het veld langs je hoofd scheren lijken ze toch wel erg op elkaar.  Met puntige staarten, gebogen vleugels en lichte buikjes. Tenminste, dit is hoe ik het zie als 'niet vogelaar', ze gaan mij veel te snel. Met een beetje mazzel gaat er één ergens even zitten zodat ik ze beter kan bekijken. Met nog meer mazzel lukt het me om ze vast te leggen met mijn camera, liefst vliegend natuurlijk. Want die kan ik goed gebruiken als referentie foto's voor mijn tekeningen.


De kleinste details

Tijdens het tekenen let ik op de kleinste details. Van de reflectie in het oogje tot elk veertje en elke highlight. Daarom is een goede referentie foto super belangrijk. Ik doe mijn best om wat ik zie zo goed mogelijk na te tekenen, in dit geval met pastelpotloden. Alle drie de soorten hadden elementen waarvan ik als artiest enorm van genoot. Alle kleine veertjes van de oeverzwaluw, de blauwe rug van de huiszwaluw en de lichte buikjes met alle schaduwen. Het zou de één stress bezorgen, ik geniet er alleen maar van! 


Op het eerste gezicht zou je denken dat de oeverzwaluw wat 'saai' is. Maar in de tekening zit toch best veel kleur. Allerlei tinten bruin, grijs, wit, geel en zelfs blauw en lichtroze. Ook heeft het vogeltje heel veel kleine details die graag terug wilde laten komen, zoals op de buik en het kleine hoofdje. De grootste uitdaging voor mij was het tekenen van de beweging in de vleugels, dit had ik nog niet eerder gedaan. Maar door dunne laagjes met een lichte kleur grijs kon ik aan de randjes een beetje onscherpte creëren wat lijkt op beweging.


Overzwaluw tekening door Rebecca Engels
Overzwaluw tekening met pastelpotlood

Daarna was de huiszwaluw aan de beurt. Als je deze zwaluw in de stad ziet vliegen lijkt hij zwart-wit maar als je de kans krijgt om ze goed te zien dan valt de prachtige blauwe rug meteen op. Mijn favoriete kleur dus voor alle high- and lowlights kon ik lekker los gaan met vijf verschillende tinten. Huiszwaluw getekend met pastelpotloden door Rebecca Engels
Huiszwaluw getekend met pastelpotloden

En last but not least de boerenzwaluw. Inmiddels had ik heel wat oefening gehad met het tekenen van de vleugels dus dat maakte het process heel wat sneller. Het leukste en meest uitdagende deel was de 'witte' buik. Ik heb het witte potlood namelijk amper aangeraakt. Met verschillende koele en warme kleuren grijs heb ik de schaduwen kunnen tekenen met hier en daar geel en lichtblauw.


Rebecca Engels aan het tekenen
Aan de slag met de boerenzwaluw


Wil je een van deze drie originele tekeningen thuis aan je muur hebben hangen? Of wil je een tekening van een andere vogelsoort? (Inmiddels zijn ze alle drie verkocht) Kijk dan voor meer info op www.natureartbyrebecca.com/nlDrie zwaluwen op een rij getekend door Rebecca Engels
De drie afgeronde tekeningen

Commentaires

Les commentaires n'ont pas pu être chargés.
Il semble qu'un problème technique est survenu. Veuillez essayer de vous reconnecter ou d'actualiser la page.
bottom of page