top of page

Vroege voorjaarsbode: het gewone sneeuwklokje

Heb jij ze al ergens gezien? Het gewone sneeuwklokje, een bloem die eigenlijk iedereen wel kent. Ik word er altijd blij van als ik ze tegenkom, het geeft tenslotte aan dat het voorjaar er aan zit te komen! Laat die zingende vogels, blaadjes, langere dagen en zon maar komen.


Vroege voorjaarsbode

In september lijken de bolletjes nog dor en droog, en in januari komen er groene blaadjes aan. In februari komt de bloemknop tevoorschijn. Wist je dat sneeuwklokjes kruisbestuiving nodig hebben voor de voortplanting? Voor insecten lijkt dit erg vroeg in het seizoen, maar toch weten bijen en hommels bij gunstig weer de bloemen te vinden. Sneeuwklokjes zijn nooit alleen, in groepen vind je ze bij een boom, in een park of gewoon in de berm. Als je op let, zie je ze op veel plekken.


Wit op wit

Dit vroege bloemetje van het jaar verdiende naar mijn mening wel wat aandacht. Dus ging ik aan de slag met een tekening. Deze keer wilde ik mijzelf wat extra uitdaging geven door deze witte bloem op wit papier te tekenen. Wanneer je tekent met kleurpotlood is het belangrijk om met een lichte kleur te beginnen. Je kunt namelijk niet met licht over donker. Heb je dus iets donker gemaakt? Dan lukt het niet meer om het lichter te maken. In dit geval begon ik met het steeltje, waar veel verschillende groen tinten in zitten. Toch begon ik hier met een lichte geel (ivory) voor de eerste laag. De groene kleuren die in de set zitten die ik het meeste gebruik, Faber Castell polychromos, zijn redelijk fel van kleur. Door eerst te beginnen met het geel kan ik voorzichtig de laagjes opbouwen zonder dat het te fel wordt. Voor de schaduw in het blad heb ik verschillende donkere tinten groen gebruikt en nog een blauw om het iets donkerder te maken. En toen de bloem zelf. De echte uitdaging! 
De kleuren van het gewone sneeuwklokje

Een sneeuwklokje is voor ons oog wit, maar stiekem zitten hier veel meer kleuren in. Namelijk verschillende kleuren lichtgrijs en zelfs blauwe tinten. Ook voor de bloem begon ik met een lichte kleur, in dit geval wit. Dit is natuurlijk niet te zien op het witte papier, ik moest dus nauwkeurig te werk gaan. Daarna ging ik met grijs en blauw aan de slag om de bolling in het blad te creëren en de schaduwen en structuren op de blaadjes. De groene ‘vlekjes’ kwamen als laatst. Zo leuk dat het op een omgekeerd hartje lijkt.


Wil jij leren tekenen? Ik geef op verschillende dagen les met pastel of kleurpotlood. Geen ervaring? Geen probleem! Er zijn lessen voor alle niveaus. Meer info is te vinden op www.natureartbyrebecca.com/nl/lerentekenen


Sneeuwklokje getekend door Rebecca Engels

Comments


bottom of page